4. Pot dobrih energij Iz Šentjurja na vrh Resevne in okoli Slivniškega jezera

Pot je bogata z zdravilnimi sprostitvenimi točkami v omrežju zmajevih črt, ki napajajo pokrajino s kozmično energijo in se križajo na vrhu Rifnika ter Resevne. Točke, ki so vredne ogleda: Arheološko najdišče Rifnik, kozmogrami v jami mlinskih kamnov, čudovit razgled s stolpa na Resevni, dobro ohranjen vodni mlin pri Ferležu, dostop do skrivališč znanega razbojnika Guzaja, barvito Slivniško jezero, Zgornji trg Šentjur.

The path features a number of healing relaxing points in the network of dragon lines which fuel the country with cosmic energy and intersect at the top of Rifnik and Resevna. Spots you should visit: archeological site Rifnik, cosmograms in the cave of millstones, fantastic view from the Tower at Resevna, well preserved water mill at Ferlež, access to hiding places of a legendary outlaw Guzaj, colorful Slivniško jezero lake, the old market town center Zgornji trg Šentjur.

Dolžina: 35 km (asfalt in makadam)

Trajanje: poldnevna krožna tura
Zahtevnost: srednje zahtevna

Potek poti:
ŠENTJUR – HRUŠEVEC – RESEVNA – VODRUŽ – JAKOB – GORICA PRI SLIVNICI – RAKITOVEC – TRATNA PRI GROBELNEM – NOVA VAS – ŠENTJUR

Zemljevid poti s ponudbo in zanimivostmi:

Total distance: 32.11 km
Max elevation: 630 m
Min elevation: 255 m
Total climbing: 816 m
Total descent: -815 m
Total time: 03:13:12
Download

Zanimivosti in ponudba ob poti:

  • Rojstna hiša Skladateljev Ipavcev,
  • Muzej Zakladi Rifnika,
  • Stalna razstava New Swing Quarteta,
  • Muzej Južne železnice,
  • Doprsni kip Franja Malgaja,
  • Arheološki park Rifnik,
  • Planinski dom na Resevni,
  • Slivniško jezero

Podrobnejši opis poti:

Trasa je krožna, kolesarski potep začnemo v Šentjurju pri TIC Šentjur. Priporočena je leva smer vožnje. Po srečanju z bogato šentjursko zgodovino v Zgornjem trgu (arheološko najdišče Rifnik, družina skladateljev in zdravnikov Ipavec …) in naborom koristnih informacij v TIC Šentjur, kjer je na voljo tudi izposoja dveh treking koles, se odpeljemo v Hruševec in se po asfaltu vzpnemo na Resevno. Vseskozi se držimo glavne ceste in označbe za Resevno. Pridemo do jase pod Resevno, kjer je partizanski spomenik. Zavijemo desno na makadam in se vzpnemo vse do vrha, kjer je razgledni stolp in planinska koča z odlično ponudbo jedače in pijače. Razgledi s stolpa so lepi, saj se ob lepem vremenu vidijo: Bohor, Kalobje, Celjski grad, Boč, Donačka Gora, Pohorje in ostali hribi Posavskega hribovja. Z Resevne se spustimo po isti cesti, po kateri smo prišli – mimo spomenika do odcepa, kjer smo prej prišli z desne strani, sedaj nadaljujemo levo. Po krajšem spustu zavijemo desno na makadam in takoj rahlo levo ter se spuščamo vse do doline, kjer zavijemo levo in se malo povzpnemo in priključimo na asfaltno cesto proti Vodružu, kjer se lahko ustavimo pri kmetiji Videc, kjer prodajajo domač kozji sir. Po postanku na kmetiji nadaljujemo vožnjo skozi Vodruž mimo konjerejcev, po lepi dolini, do križišča, kjer zavijemo levo za Jakob in pri cerkvici v naselju Jakob zavijemo desno za smer Gorica pri Slivnici. Cesta se po kilometru vzpona rahlo poravna, nato zavijemo ostro levo in pridemo po spustu skozi gozd do glavne ceste Šentjur – Dobje, kjer zavijemo ponovno levo. Po nekaj metrih zavijemo desno na stransko cesto in nadaljujemo po ravnini med pašniki, mimo piščančje farme ter zavijemo levo na glavno cesto za Gorico pri Slivnici, kjer je v Gostilni Lesjak možnost za dobro domačo malico ali kosilo. Po postanku se čez blagi hrib pripeljemo do obrobja Slivniškega jezera, kjer se nahaja bar Ramna plaža s prelepim pogledom na Slivniško jezero. Trasa se nadaljuje ob Slivniškemu jezeru v smeri proti Loki pri Žusmu in pri prečkanju dotoka v Slivniško jezero zavijemo levo in se vseskozi držimo levo ob jezeru, do vzpona na Tratno, kjer po 200 metrih vzpona zavijemo desno in po naslednjih 200 metrih levo. Začnemo se  počasi spuščati približno 1 km in zavijemo desno v strmejši klanec, kjer se pokaže odličen razgled. Pri spustu v Grobelno se držimo glavne ceste blago desno, do železniške postaje Grobelno, kjer zavijemo levo in nadaljujemo pot proti Novi vasi in Šentjurju, v Zgornji trg Šentjurja – najlepše urejeno trško jedro leta 2015.

KML datoteka za prikaz v Google Zemlji:
4_pot_dobrih_energij

Posted in kolesarske poti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*